Cascara Nikaragua Los Pinos - 200 g

etykiety-figa-cascara-przód-2022.jpg
  • nowość
Dostępność: brak informacji
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 40,00 zł 40.00
ilość szt.

towar niedostępny

Producent: -

Opis

Co to jest cascara?

Cascara to skórka owocu kawy, która dzięki kulturze Specialty przestała być uznawana za odpad i stała się surowcem służącym do przygotowania nowego napoju coraz częściej spotykanego w kawiarnianych menu. 

Podobnie jak ziarna kawy, cascara oferuje różnorodność kompleksowych profili smakowych, lecz w samym smaku bardziej przypomina herbaty owocowe.

Zawiera niewielką ilość kofeiny.

Opis sensoryczny: wysoka słodycz, cytrusy, suszone owoce

Kraj pochodzenia: Nikaragua

Region: Aranjuez, Matagalpa

Producent: Byron Corrales, Finca Los Pinos

Odmiana botaniczna: Sarchimor

Wysokość upraw: 1450 m n.p.m.

 

Sposób przygotowania:

Cascara jest bardzo łatwa do przygotowania. Weź 5 g cascary na każde 100 g wody i zalej wrzątkiem. Poczekaj 5-8 minut, do zaparzenia. Przefiltruj przez sitko lub filtr papierowy do innego naczynia. Do zaparzania można użyć french pressu, aeropressu, dzbanka lub po prostu kubka. Warto eksperymentować z proporcjami cascary i wody oraz temperaturą w celu uzyskania satysfakcjonującego nas naparu.

Cascarę można przygotować również jako cold brew: zalać zimną wodą i wstawić do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin. Można także zrobić bardzo skoncentrowany napar i rozcieńczać go wodą sodową. Cytryna, pomarańcza czy mięta to bardzo dobre dodatki do zimnej cascary.

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl