Cascara Nikaragua Los Pinos - 200 g
towar niedostępny
Opis
Co to jest cascara?
Cascara to skórka owocu kawy, która dzięki kulturze Specialty przestała być uznawana za odpad i stała się surowcem służącym do przygotowania nowego napoju coraz częściej spotykanego w kawiarnianych menu.
Podobnie jak ziarna kawy, cascara oferuje różnorodność kompleksowych profili smakowych, lecz w samym smaku bardziej przypomina herbaty owocowe.
Zawiera niewielką ilość kofeiny.
Opis sensoryczny: wysoka słodycz, cytrusy, suszone owoce
Kraj pochodzenia: Nikaragua
Region: Aranjuez, Matagalpa
Producent: Byron Corrales, Finca Los Pinos
Odmiana botaniczna: Sarchimor
Wysokość upraw: 1450 m n.p.m.
Sposób przygotowania:
Cascara jest bardzo łatwa do przygotowania. Weź 5 g cascary na każde 100 g wody i zalej wrzątkiem. Poczekaj 5-8 minut, do zaparzenia. Przefiltruj przez sitko lub filtr papierowy do innego naczynia. Do zaparzania można użyć french pressu, aeropressu, dzbanka lub po prostu kubka. Warto eksperymentować z proporcjami cascary i wody oraz temperaturą w celu uzyskania satysfakcjonującego nas naparu.
Cascarę można przygotować również jako cold brew: zalać zimną wodą i wstawić do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin. Można także zrobić bardzo skoncentrowany napar i rozcieńczać go wodą sodową. Cytryna, pomarańcza czy mięta to bardzo dobre dodatki do zimnej cascary.