Cascara Salwador Finca Las Camelias - 200 g
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Opis sensoryczny: śliwki, pieczone jabłka, miód
Kraj pochodzenia: Salwador
Odmiana botaniczna: Geisha, Pacamara
Wysokość upraw: 1620-1670 m n.p.m.
Metoda obróbki: natural
Co to jest cascara?
Cascara to skórka owocu kawy, która dzięki kulturze Specialty przestała być uznawana za odpad i stała się surowcem służącym do przygotowania nowego napoju coraz częściej spotykanego w kawiarnianych menu.
Podobnie jak ziarna kawy, cascara oferuje różnorodność kompleksowych profili smakowych, lecz w samym smaku bardziej przypomina herbaty owocowe.
Zawiera niewielką ilość kofeiny.
Sposób przygotowania:
Cascara jest bardzo łatwa do przygotowania. Weź 5 g cascary na każde 100 g wody i zalej wrzątkiem. Poczekaj 5-8 minut, do zaparzenia. Przefiltruj przez sitko lub filtr papierowy do innego naczynia. Do zaparzania można użyć french pressu, aeropressu, dzbanka lub po prostu kubka. Warto eksperymentować z proporcjami cascary i wody oraz temperaturą w celu uzyskania satysfakcjonującego nas naparu.
Cascarę można przygotować również jako cold brew: zalać zimną wodą i wstawić do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin. Można także zrobić bardzo skoncentrowany napar i rozcieńczać go wodą sodową. Cytryna, pomarańcza czy mięta to bardzo dobre dodatki do zimnej cascary.