Etiopia Beshasha Lot 1 washed - metody alternatywne - 250 g / 1000 g
towar niedostępny
Opis
Mustefa Abakeno zarządza gospodarstwem, 18 ha ziemi uprawnej oraz stacją obróbki kawy Beshasha, w której przetwarza ziarno własne oraz od sąsiadów, którzy mają mniejsze pola, ok. 4-10 ha. Jego gospodarstwo jest świadectwem bogatego dziedzictwa kawowego Etiopii, obejmującego różnorodną gamę odmian kawy pochodzących z cenionego centrum badawczego Jimma.
Ciekawostka: stosowane przez Mustefę metody przetwarzania kawy w umiejętny sposób łączą tradycję i innowację,a współpraca z agronomem Harunem doprowadziła do licznych ulepszeń w stacji, np. do zainstalowania siatki zacieniającej w celu ochrony suszarni w najgorętszych godzinach dnia oraz nnych udogodnień, które mają znaczny wpływ na smak i jakość kawy.
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Agaro, strefa Jimma, zachodnia Etiopia
Producent: Mustefa Abakeno
Odmiana botaniczna: Ethiopian Heirloom
Wysokość upraw: 2000-2100 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed
Punktacja: 86.50
Profil palenia: metody przelewowe
Opis sensoryczny: bergamotka, werbena cytrynowa, czarna herbata, wanilia
Uwaga! Paczki o pojemności 1000 g są zazwyczaj pakowane po otrzymaniu przez nas zamówienia. Czas realizacji - do 4 dni roboczych.