Etiopia Chelbesa Lot 2 washed - metody alternatywne - 250 g / 1000 g
towar niedostępny
Opis
Chelbesa, położona w strefie Gedeo, jest jednym z najlepszych obszarów produkcji kawy w słynnej woredzie Gedeb. Znana jest z gęstej, warstwowej, półleśnej struktury roślinnej oraz jako przykład najlepszej agroekologii upraw kawy. Pracujący w regionie rolnicy oddają swoje zbiory do lokalnej stacji obróbki, która powstała w 2019 roku w Danche, leżącym na terenie Chelbesy.
Ciekawostka: w tym rejonie występuje głównie gleba czerwonobrązowa - szczególnie żyzna, bogata w żelazo i o wysokiej kwasowości, która ma wpływ na wysoką jakość upraw.
Opis sensoryczny: bergamotka, porzeczki, cytrusy, gorzka czekolada
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Gedeb, strefa Gedeo
Producent: wielu małych producentów
Odmiana botaniczna: Mixed Heirloom
Wysokość upraw: 1950-2200 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed
Profil palenia: metody przelewowe
Uwaga! Paczki o pojemności 1000 g są zazwyczaj pakowane po otrzymaniu przez nas zamówienia. Czas realizacji - do 4 dni roboczych.