Etiopia Mustefa Abakeno Beshasha Lot 7 washed - metody alternatywne - 250 g / 1000 g
towar niedostępny
Opis
Mustefa Abakeno jest drobnym rolnikiem posiadającym 18 hektarów ziemi w pobliżu Agaro w strefie Jimma w zachodniej Etiopii. Jego gospodarstwo znajduje się na wysokości 2 040 m n.p.m. i jest obsadzone odmianami kawy z centrum badawczego Jimma. Mustefa sam przetwarza swoją kawę, korzystając z małego młyna, w którym przygotowuje ziarna myte (washed), reszta kawy jest poddawana obróbce naturalnej (na sucho).
Ciekawostka: nazwa tej partii kawy pochodzi od nazwy stworzonego przez Mustefę młyna - Beshasha. Przetwarza w nim nie tylko swoje zbiory, ale też kawę od rolników-sąsiadów, z których każdy posiada od 4 do 10 h ziemi.
Opis sensoryczny: czereśnie, różowy grejpfrut, ciasteczka maślane
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Agaro, strefa Jimma, zachodnia Etiopia
Producent: Mustefa Abakeno
Odmiana botaniczna: Mixed Heirloom
Wysokość upraw: 2000-2100 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed
Profil palenia: metody przelewowe
Uwaga! Paczki o pojemności 1000 g są zazwyczaj pakowane po otrzymaniu przez nas zamówienia. Czas realizacji - do 4 dni roboczych.