Etiopia Sidamo natural - espresso - 250 g / 1000 g
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Region Sidamo jest uważany za największy region kawowy w Etiopii. Rozciąga się on na żyznych wyżynach na południe od jeziora Awasa w dolinie Rift. Wysokość nad poziomem morza w tych obszarach waha się od 1500 do 2200 m n.p.m., co w połączeniu z bardzo żyzną glebą i rocznymi opadami deszczu na poziomie 1200-2000 mm daje idealne warunki do uprawy kawy. Kawa na tych terenach dojrzewa powoli i w niższych temperaturach, rozwijając słodszy smak i przyjemną kwasowość w profilu.
Ciekawostka: Kawa Sidamo jest kwalifikowana jako Strictly High Grown (SHG) / Strictly Hard Bean (SHB), czyli uprawiana powyżej 1200 m n.p.m. Wyższe wysokości upraw powodują wolniejszy rozwój ziaren, co skutkuje większą ilością składników odżywczych dostarczanych do kawy, a tym samym większą gęstość odżywczą ziaren utożsamianą z lepszym smakiem.
Opis sensoryczny: truskawki, figi, orzechy laskowe, mleczna czekolada
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Sidamo, Bensa
Producent: wielu małych producentów
Odmiana botaniczna: Hairloom
Wysokość upraw: 1900-2100 m n.p.m.
Metoda obróbki: natural
Profil palenia: espresso
Uwaga! Paczki o pojemności 1000 g są zazwyczaj pakowane po otrzymaniu przez nas zamówienia. Czas realizacji - do 4 dni roboczych.