Kenia Gititu AA washed - metody przelewowe - 250 g / 1000 g
towar niedostępny
Opis
Gititu Factory jest częścią spółdzielni rolniczej Aghuti, do której należy ok. 800 drobnych rolników, którzy wspólnie korzystają ze stacji myjącej (w Kenii nazywanej właśnie “factory”). W czasie zbiorów farmerzy codziennie dostarczają owoce do Gititu, gdzie są one selekcjonowane, myte i przekazane do dalszej obróbki.
Ciekawostka: proces obróbki ziaren w Gititu trwa nawet ok. 14 dni, przechodząc od wstępnego rozdzielenia owoców pod względem ich wielkości i dojrzałości, przez kilkustopniową fermentację i namaczanie, aż po suszenie.
Opis sensoryczny: wanilia, rabarbar, nektarynka, cola
Kraj pochodzenia: Kenia
Region: hrabstwo Nyeri, centralna Kenia
Producent: Gititu Factory
Odmiana botaniczna: SL 28, SL 34
Wysokość upraw: 1700-1800 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed
Profil palenia: metody przelewowe
Uwaga! Paczki o pojemności 1000 g są zazwyczaj pakowane po otrzymaniu przez nas zamówienia. Czas realizacji - do 4 dni roboczych.