Kenia Kemangau Estate AB washed - metody alternatywne - 250 g / 1000 g
towar niedostępny
Opis
Marcarius Manchura prowadzi Kemangau Estate od 2014 r. Na terenie posiadłości uprawianych jest ok. 4000 krzewów kawy, które rosną na wysokości 1727 m n.p.m. na żyznych glebach wulkanicznych. Kemangau Estate współpracuje z przetwórcą kawy Kahawa Bora, który wraz z zespołem agronomów zapewnia m.in. wsparcie w zakresie dobrych praktyk rolniczych i szkolenia praktyczne.
Ciekawostka: po zbiorach i sortowaniu owoców w Kemangau Estate przeprowadzany jest proces obróbki na mokro (washed) - ziarna są oddzielane od miąższu, następnie odbywa się fermentacja w betonowych zbiornikach (12-14 godzin), a później mycie przy użyciu wody deszczowej i rzecznej. Ostatnim etapem jest suszenie na drewnianych podestach ok. 7-10 dni.
Opis sensoryczny: rabarbar, karmel, czekolada
Kraj pochodzenia: Kenia
Region: Machoge Borabu, hrabstwo Kisii
Producent: Kemangau Estate
Odmiana botaniczna: SL 28, SL 34
Wysokość upraw: 1727 m n.p.m.
Punktacja: 86.75 SCA
Metoda obróbki: washed
Profil palenia: metody przelewowe
Uwaga! Paczki o pojemności 1000 g są zazwyczaj pakowane po otrzymaniu przez nas zamówienia. Czas realizacji - do 4 dni roboczych.