Kolumbia Elias Roa - Finca Tamana washed - metody przelewowe - 250 g / 1000 g
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Elias Roa to legendarny producent kawy w regionie Huila w Kolumbii. Był jednym z członków-założycieli i prezesem Asociación Primaveral w Acevedo, aktualnie posiada dwa gospodarstwa - Finca Tamana w Pital i Finca Recuerdo w Acevedo. Są one obsadzone wieloma różnymi odmianami, w tym niektórymi z afrykańskim rodowodem. Na obu farmach Elias stosuje suchą fermentację przez około 14-16 godzin, po której następuje kilka płukań świeżą wodą. Kawa jest następnie przenoszona na drewniane podesty w celu powolnego, skrupulatnego suszenia.
Ciekawostka: Farmy Eliasa to biznes rodzinny. W produkcję kawy są zaangażowani m.in. jego żona Bellanid, córka Derlin oraz zięć Diego Campos (mistrz świata baristów w 2021 r.).
Opis sensoryczny: żółte owoce, karmel, zbalansowana kwasowość
Kraj pochodzenia: Kolumbia
Region: Acevedo, Huila
Producent: Elias Roa
Odmiana botaniczna: Castillo, Caturra, Colombia
Wysokość upraw: 1650 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed
Profil palenia: metody przelewowe
Uwaga! Paczki o pojemności 1000 g są zazwyczaj pakowane po otrzymaniu przez nas zamówienia. Czas realizacji - do 4 dni roboczych.