Kolumbia Huila de Caña kawa bezkofeinowa omniroast - 250 g / 1000 g
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Region Huila w Kolumbii jest położony pomiędzy dwoma pasmami górskimi Andów. Rozległy teren znajduje się na dużych wysokościach, a żyzne wulkaniczne gleby oraz stałe źródło wody tworzą zróżnicowane pasma klimatyczne i ziemie uprawne. Wyjątkowe terroir zapewnia produkcję kawy o wysokiej jakości i bogatych walorach smakowych.
Ciekawostka: octan etylu to naturalnie występujący ester, stosowany do wiązania i usuwania kofeiny z zielonej kawy. Kawa jest sortowana i poddawana działaniu pary przez 30 minut w celu otwarcia porów ziaren i przygotowania ich do dekofeinizacji. Następnie jest umieszczana w roztworze wody i octanu etylu, gdzie kwas E.A. zaczyna wiązać się z solami kwasów chlorogenowych wewnątrz nasion. Zbiornik jest opróżniany i znów napełniany, aż kofeina przestaje być wykrywalna. Nasiona są ponownie parowane w celu usunięcia śladów octanu etylu, następnie suszone.
Kraj pochodzenia: Kolumbia
Region: Huila
Odmiana botaniczna: Castillo, Caturra, Colombia
Wysokość upraw: 1400-2000 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed / E.A. decaf
Profil palenia: omniroast - sprawdzi się w metodach przelewowych, espresso oraz w kawach mlecznych
Opis sensoryczny: gotowane słodkie jabłka, ciasteczka zbożowe, niska kwasowość
Uwaga! Paczki o pojemności 1000 g są zazwyczaj pakowane po otrzymaniu przez nas zamówienia. Czas realizacji - do 4 dni roboczych.