Meksyk Altamirano washed - metody alternatywne - 250 g / 1000 g
towar niedostępny
Opis
Farma El Estribo należy do rodziny Altamirano od 1859 roku. Po raz pierwszy zasadzono tam kawę w 1879 r., ale dopiero w 2011 r. rodzina zajęła się “na poważnie” uprawą, obróbką i sprzedażą kawy. AKtualnie farmę prowadzi Samuel Altamirano, a przy uprawach pomagają mu matka i rodzeństwo.
Ciekawostka: wybrana przez nas partia kawy to mieszanka odmian Typica, Bourbon i Costa Rica 95. Wyselekcjonowane owoce odpoczywają w zbiornikach przez 15 godzin, gdzie następuje naturalna fermentacja. W kolejnym etapie miąższ jest całkowicie usuwany, a następnie ziarna ponownie odpoczywają przez 24 godziny, po czym są dwukrotnie myte czystą źródlaną wodą. Obróbkę kończy suszenie na drewnianych podestach przez 12 dni.
Opis sensoryczny: cytrusy, maliny, herbata Earl Grey
Kraj pochodzenia: Meksyk
Region: Nepopoalco, Veracruz
Producent: rodzina Altamirano, farma El Estribo
Odmiana botaniczna: Typica, Bourbon, Costa Rica 95
Wysokość upraw: 1300-1500 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed
Profil palenia: metody przelewowe
Uwaga! Paczki o pojemności 1000 g są zazwyczaj pakowane po otrzymaniu przez nas zamówienia. Czas realizacji - do 4 dni roboczych.