Rwanda Bwenda 126 washed - metody alternatywne - 250 g / 1000 g
towar niedostępny
Opis
Stacja obróbki Bwenda zajmuje niewielki obszar o powierzchni ok. 2-3 ha. Założona w 2019 roku, Bwenda przyjęła nazwę od obszaru, na którym się znajduje. Kierownikiem stacji jest mieszkający w pobliskim Huwe Eric. W 2022 r. do Bwendy swoje owoce dostarczało 1600 drobnych producentów z okolicy. Wszyscy ukończyli lub są aktualnie uczestnikami programu szkoleniowego w zakresie agrobiznesu, zapewnionego w ramach współpracy stacji z importerami kawy.
Ciekawostka: Bwenda zatrudnia 3 osoby na pełen etat, w tym Erica, a także zapewnia pracę sezonową dla około 60 pracowników dodatkowych w okresie zbiorów. Kobiety stanowią wtedy ok. 85% siły roboczej, a kierownik stacji twierdzi, że są w tej pracy po prostu lepsze niż mężczyźni.
Kraj pochodzenia: Rwanda
Region: sektor Kbumbwe
Stacja obróbki: Bwenda
Odmiana botaniczna: Red Bourbon
Wysokość upraw: 1650 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed
Profil palenia: metody przelewowe
Opis sensoryczny: jeżyny, pomarańcze, czerwona porzeczka
Uwaga! Paczki o pojemności 1000 g są zazwyczaj pakowane po otrzymaniu przez nas zamówienia. Czas realizacji - do 4 dni roboczych.