Rwanda Gishyita 170 washed - metody przelewowe - 250 g / 1000 g
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Stacja obróbki Gishyita została zbudowana i zaczęła przetwarzać kawę w 2010 r., przez pierwsze lata była własnością małej spółdzielni, której jednak brakowało wystarczających zasobów i zdolności do obsługi zbiorów. Spółdzielnia zdecydowała się wynająć stację prywatnemu operatorowi, który ostatecznie uzyskał pełną własność w 2019 r. Gishyita znajduje się w dystrykcie Karongi w zachodniej Rwandzie, na wysokości 1750 m n.p.m. Kawa jest tu dostarczana od lokalnych producentów, z upraw znajdujących się na wzgórzach otaczających jezioro Kivu, na wysokości od 1600 do 1800 m.
Ciekawostka: zdecydowana większość rwandyjskiej kawy jest produkowana przez drobnych rolników, których jest około pół miliona. Ich działki uprawne są często niewiele większe niż 1 ha.
Opis sensoryczny: pomarańcze, zielone jabłka, toffi
Kraj pochodzenia: Rwanda
Region: dystrykt Karongi
Stacja obróbki: Gishyita
Odmiana botaniczna: Red Bourbon
Wysokość upraw: 1735-1800 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed
Punktacja: 85.5
Profil palenia: metody przelewowe
Uwaga! Paczki o pojemności 1000 g są zazwyczaj pakowane po otrzymaniu przez nas zamówienia. Czas realizacji - do 4 dni roboczych.