Rwanda Gishyta 108 washed - metody alternatywne - 250 g / 1000 g
towar niedostępny
Opis
Gishyta to niewielka stacja obróbki kawy w pobliżu miasteczka Ngoma, która powstała w 2010 r. i pierwotnie działała jako spółdzielnia. W 2018 r. została przerobiona na stację, która aktualnie przetwarza owoce od 995 lokalnych rolników. Ich uprawy znajdują się w odległości 5 km, a średnia wielkość gospodarstwa wynosi 3 hektary.
Ciekawostka: W okolicy znajduje się 6 punktów zbiorczych, które obsługują rolników i zaopatrują ich w organiczny kompost, który jest produkowany na stacji z przetworzonych owoców kawy.
Opis sensoryczny: jabłka, karmel, czarna porzeczka
Kraj pochodzenia: Rwanda
Region: Kigarama, dystrykt Karongi
Stacja obróbki: Gishyta
Odmiana botaniczna: Red Bourbon
Wysokość upraw: 1640 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed
Profil palenia: metody przelewowe
Uwaga! Paczki o pojemności 1000 g są zazwyczaj pakowane po otrzymaniu przez nas zamówienia. Czas realizacji - do 4 dni roboczych.