Rwanda Gishyta 60 natural - metody alternatywne - 250 g / 1000 g
towar niedostępny
Opis
Gishyta to niewielka stacja obróbki kawy, położona w dystrykcie Karongi. Nazywana “stacją z najlepszym widokiem”, leży na zboczu góry, a widok na zachód z niej rozciąga się przez Jezioro Kivu w kierunku wzgórz Kongo w oddali. Gishyta powstała w 2010 r. i pierwotnie działała jako spółdzielnia. W 2018 r. została przerobiona na stację obróbki, która aktualnie przetwarza owoce od 995 lokalnych rolników.
Ciekawostka: Gishyta posiada na stałe 6 pracowników w pełnym wymiarze godzin, ale podczas wysokiego sezonu zatrudnia nawet do 80 dodatkowych osób, wśród których 90% stanowią kobiety.
Opis sensoryczny: czereśnie, maliny, przyprawy
Kraj pochodzenia: Rwanda
Region: Kigarama, dystrykt Karongi
Stacja obróbki: Gishyta
Odmiana botaniczna: Red Bourbon
Wysokość upraw: 1640 m n.p.m.
Metoda obróbki: natural
Profil palenia: metody przelewowe
Uwaga! Paczki o pojemności 1000 g są zazwyczaj pakowane po otrzymaniu przez nas zamówienia. Czas realizacji - do 4 dni roboczych.